באביב הכל פורח ומתחדש וקורא גם לנו להתעורר משנת (ואכילת) החורף ולאמץ הרגלים ותפיסות חדשות. לאכול מה שבא לי וכמה שבא לי אינה הגדרה של חופש. אכילה בלתי מבוקרת שאינה ממקום של בחירה והקשבה לגוף. כשאנו דוחסים לגופנו מזון שהגוף אינו זקוק לו מתוך דחף בלתי נשלט רק משום שהוא היה מונח לפנינו או מסיבות חברתיות, משעמום, או בגלל כל הרגל או התניה שאימצנו לנו במהלך חיינו אנו בעבדות לתפוסי חשיבה ישנים המנהלים אותנו. הפסח המסמל את חג היציאה מעבדות לחירות הנו הזדמנות לבחון את הבחירות שלנו ולהתחיל בתהליך של הגדרת מטרות והתנהגות המשרתת אותנו יותר.כשאנו אוכלים אנחנו עוסקים בשאלות כמו:

  • מה מותר לי לאכול?
  • מה אסור לי לאכול?
  • כמה אכלתי?
  • למה אכלתי?
  • מה ההשלכות הבריאותיות של האכילה שלי?
  • מה יהיה עם המשקל שלי?
  • מה ומתי ומתי תהיה האכילה הבאה שלי?

כל אלה ועוד מסמלים את השעבוד לאכילה שאינה מאוזנת. בעידן בו ברור כי הדיאטות הסטנדרטיות נכשלו, תהליך של בחינ. האכילה שלנו, המניעים לאכילה, בנית מבנה אכילה שנעים לנו ומתאים לאורח חיינו לנתונים הגופניים ולאופי שלנו. בתהליך הדרגתי ובליווי מתאים הוא זה שיבטיח יציאה אמיתית מעבדות לחירות.

אכילה בפסח – טיפים להתמודדות

ההשמנה בפסח אינה גזירה משמיים (ארוחת חג ממוצעת מכילה כ-3000 קלוריות!!!)
חג הפסח אינו אויב הדיאטה, הבסיס לאכילה בריאה נותר ביום יום. לכן כבר מהיום נתחיל… קשה באימונים קל בקרב.

זיהוי מכשולים והערכות בהתאם:

  • יציאה מהשגרה: בחיי היום יום שלנו רובנו פיתחנו שגרת אכילה המבוססת על זמני הרכב מזונות וכמויות החוזרים על עצמם. ביציאה מהשגרה הסיכוי שנחרוג ונאכל מעבר לכמות הדרושה עולה.
  • עומס ההכנות לחג, הניקיונות, בישולים, לחצים כלכליים ועוד הגורמים לנו לא להיות בהקשבה לעמצנו ולפנות למזון מנחם או אכילה בהיסח דעת.
  • ארוחות גדולות, עשירות וארוכות… זמן חשיפה ארוך לאוכל עשיר ומפתה, מגוון גדול שגורם לנו לרצות לנסות מהכל, ארוחה שנמשכת זמן רב כך שגם אין אנו זקוקים לעוד אוכל צפוי שנמשיך לאכול משום שהוא לפנינו כשנוסיף לזה התניה חברתית ותרבותית לאכול הרבה.
  • חופשים וטיולים ואיתם הזדמנות לאכול יותר, בתוספת התחושה שזה בסדר כי מדובר באירועים חד פעמיים
  • מצות, עוגיות הפסח, אגוזים ופרטי מזון רבים נוספים עתירי שומן וקלוריות המאפיינים את החג.

גישה שפויה ומאוזנת למצבים בהם חרגנו, ההבנה שמעידה היא רק מעידה, לקיחת אחריות ללא אשמה וללא הלקאה עצמית יאפשרו שגם אם נחרוג לא יהיה מדובר בהתפרקות מוחלטת. ונצליח גם ללמוד כיצד להשתפר להבא. ההבנה שאכילה בהקשה לגוף ולצרכיו ואני בוחרת סוגי מזונות וכמויות הנעימות לגוף שלי אינה עונש, הפסד או פגיעה בהנאה שלי, משום שהימנעות מתחושת הכבדות ומהחרטה וההכרה בטעות שעשיתי אין בהם הנאה אמיתית.

פעילות גופנית – מזג האויר מאפשר יציאה לטיולים, להליכות התורמים לגוף ולהרגשה.

ציפיות ראליות: אם נחליט שהצלחה היא לרדת במשקל בחג לעשות כל יום פעילות גופנית ולא לגעת במצות או בקינוחים כנראה שוב נחווה כישלון, ונשאר תקועים במעגל הדיאטות.

כשהציפייה מהחג היא לעשות לעצמנו טוב, להקשיב לגוף, להיפרד מהרגלים שלא משרתים אותי כאן יתחיל השינוי. נתארגן לחג נערך אליו ברמה טכנית ובראש נגדיר איפה ההנאה שלנו יושבת האם המזון ששנייה נרגיש את טעמו או מתחושה נהדרת בגוף, בריאות טובה ותחושה של חופש לבחור את מה שנכון ומתאים לי, יחד עם ההבנה שמדובר בתהליך הדרגתי של שינוי תפיסות.

האכילה שלי במהלך החג פחות מובנית ומסודרת לכן חשוב להישמר מאכילה בהיסח דעת על ידי רישום האכילה שלי והקפדה על מרווחי אכילה של שלוש שעות (גם פרי הוא סוג של ארוחה) – יצירת אכילה מודעת.

שימת לב לכמויות שמן במזון – חופן אגוזים מכיל כ-700 קקל (ערך קלורי של שלוש ארוחות שלמות) כל כף שמן מקבילה קלורית לכריך מלחם קל, לשמן בתפריט היומי יש תפקיד חשוב מבחינה בריאותית יחד עם זאת מדובר ברכיב תזונתי בעל דחיסות קלורית גבוהה לכן נצרוך שמן בצורה מבוקרת ומדודה, נמנע ממזון מטוגן שאינו בריא ממילא ונקפיד על שמנים איכותיים מהצומח בצורתם הקרה (אבוקדו, טחינה ועוד).

היו יצירתיים: מזון בריא שאינו עתיר קלוריות יכול להיות טעים ומספק. הרשת מלאה במתכונים כאלה, הרשו לעצמכם לנסות ולחדש את המאכלים הרגילים והקבועים שלכם ובמידה דומה גם את הפריטים הקבועים שאת מזמינים במסעדות ובבתי קפה. לדוגמא כשעושים “על האש” לצד הבשר אפשר להניח גם שיפודי ירקות ובמקום פיצוחים בסיום הארוחה או עוגות ניתן להגיש סלט פירות מרענן.

היו עסוקים במה מתאים לכם לאכול ולא במה אסור – בארוחות גדולות התמקדו במזון האהוב עליכם בתוספת ירקות בשפע השובע, מפנים רעלים בגוף, משפרים את תפקוד מערכת העיכול ומערכות נוספות בגוף.

אכלו מעט מכל דבר איכלו באיטיות ובנחת. ושחררו את המחשבה שאתם מפסידים, בצורת אכילה זו יש רק רווח. אכילה איטית מאפשרת לנו להנות מהאוכל ולא רק מהאכילה (יש הבדל בין השניים) ומאפשרת עיכול טוב יותר ושובע מוקדם ממות מזון קטנות יותר.

היו עסוקים: בשעת הארוחות עזרו להגיש ולפנות, צאו לטיולים, הקדישו את הזמן הפנוי לפעילויות נצלו את חופשת הפסח להנאה ופחות לאכילה.

  • שימו לב להגיע לארוחות מאוזנים ולא רעבים
  • בארוחות הגדירו צלחת אחת ואכלו רק ממנה. חצי ממנה יהיו ירקות
  • לבשו בגדים צמודים. הבגד הצמוד מגביל אכילה
  • לקחו נשימה לפני האכילה ותנשפו באטיות לפני שאתם “תוקפים”
  • סקרו את כל מה שמוצע לפניכם ותבדקו מה מתאים לכם. הימנעו מהעמסה אוטומטית
  • ארזו את המזון שנשאר הרחק מהעין ומהיד

חני אלדר תזונאית.
מרפאת המומחים, המרכז ההידרותרפי בשער הנגב.

לקביעת פגישת היכרות -052-5269611 hsclinic@sapir.ac.il

יעוץ רפואי • אורתופדיה • פיזיותרפיה • תזונה • פעילות גופנית